sakit gigi geraham

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
gigi geraham

Gigi geraham bongsu ialah gigi yang terletak pada bahagian paling belakang sekali, dan terdapat empat batang gigi geraham bongsu bagi setiap orang dewasa. Untuk makluman semua, terdapat 32 batang gigi keseluruhannya bagi setiap orang dewasa. 16 batang pada setiap bahagian atas dan bawah. Jika di lihat daripada pandangan sisi, maka boleh dirumuskan terdapat lapan batang gigi pada setiap bahagian kiri dan kanan.

Geraham bongsu ini adalah gigi yang ke 8 dan terletak pada bahagian belakang sekali bagi setiap belah atas, bawah kiri dan kanan. Maka ada empat batang kesemuanya. Gigi geraham bongsu ini akan tumbuh pada sekitar umur 18 sehingga umur 25 tahun. Tidak semua gigi bongsunakan tumbuh secara normal. Kebanyakannya tumbuh secara tidak normal atau dalam keadaan terimpak. Dalam istilah perdoktoran ianya dipanggil “impacted third molar” dan “impacted wisdom tooth”.

Gigi geraham bongsu ini akan tumbuh dalam tiga keadaan.

1- Tumbuh penuh tapi senget
2- Tumbuh separa
3- Tumbuh secara terbenam ke dalam gusi

Implikasi daripada hal ini menyebabkan beberapa masalah lain antaranya

1- Gigi Berlubang
Hal ini berpunca daripada sisa makanan yang tersekat di antara gigi ke 7 (geraham besar kedua) dan ke 8(gigi bongsu) yang kemudiannya menyebabkan kejadian gigi berlubang. Sekiranya gigi berlubang ini tidak dirawat ia akan menjadi semakin serius sehingga menyebabkan jangkitan kuman pada akar gigi. Dikala ini anda akan mengalami sakit gigi yang melampau sehingga tidak mampu membuat kerja harian seperti biasa. Kerosakan ini bukan sahaja boleh berlaku pada gigi geraham bongsu malah lebih memburukan keadaaan apabila masalah jangkitan ini juga boleh berlaku pada gigi yang ke 7.

2- Pericoronitis (jangkitan kuman disekiling gusi gigi bongsu).
Apabila gigi geraham bongsu ini tumbuh dalam keadaan senget, terdapat gusi yang tumbuh di sekitar gigi geraham bongsu atau dalam istilah lain ianya dipanggil “Operculum”. Gusi yang tumbuh disekitar gigi ini seperti ada ruang yang boleh memerangkap sisa makanan dan secara tidak langusng boleh menyebabkan jangkitan kuman yang membawa kepada masalah gusi bengkak dan kesakitan.

RAWATAN DIPERLUKAN:

Rawatan adalah bergantung kepada simptom yang dialami pesakit dan juga bergantung pada posisi atau keadaan gigi tersebut. Pada kebiasaannya doktor akan mencadangkan agar gigi tersebut dikeluarkan atau dicabut melalui cabutan biasa ataupun melalui pembedahan kecil.

Jika anda ada merasa kesakitan pada bahagian belakang gigi di sekitar umur 18 hingga 25 tahun ini kemungkinan ianya berpunca daripada gigi geraham bongsu anda, maka adalah disarankan untuk anda mendapatkan rawatan di klinik gigi yang berhampiran dengan segera.

Nak kami tulis mengenai apa?

Emailkan idea/pertanyaan anda kepada kami

More To Explore

Blog

JENIS-JENIS PENDAKAP GIGI (BRACES)

1. TRADISIONAL / BESI Pendakap gigi (braces) jenis ini adalah yang paling popular dan biasanya apa yang kita bayangkan apabila kita mendengar perkataan braces atau

Blog

HUKUM RAWATAN PERGIGIAN DALAM BULAN PUASA

Rawatan pergigian rutin seperti scaling, rawatan tampalan dan cabutan sepatutnya tidak membatalkan puasa. Terdapat pelbagai garis panduan dalam Islam yang ditetapkan dengan tujuan untuk memudahkan

Hubungi kami

Untuk sebarang pertanyaan

Copyright © 2019 Klinik Pergigian Nur Ain