Betul Ke Serbuk Arang Boleh Memutihkan Gigi?

serbuk-arang-gigi

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Suatu ketika dahulu pernah tular di media sosial mengenai produk-produk serbuk arang pemutih gigi. Jika kita layari laman sosial seperti Facebook dan Instagram setiap hari ada sahaja iklan produk-produk pemutih gigi ini. Hal ini berpunca daripada permintaan daripada pengguna yang rata-rata mahukan gigi yang putih dan bersinar, maka tidak hairanlah produk-produk muncul seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

Untuk makluman anda semua, khasiat serbuk arang sebagai agen pemutih gigi belum dapat disahkan melalui mana-mana kajian saintifik buat masa ini. Bahkan penggunaan dalam jangka masa panjang akan memberi kesan negatif kepada gigi anda.

Pada ketika ini terlalu banyak maklumat yang kurang sahih yang dikongsi dan ditular di media sosial antaranya termasuklah arang adalah agen yang paling berkesan dalam mendapatkan gigi yang putih. Hal ini lebih merumitkan apabila selebriti dan ikon-ikon media sosial berkongsi maklumat ini dan membuatkan pengguna laman sosial mempercayainya tanpa ada usul periksa.

Untuk makluman anda semua, arang dipercayai mempunyai unsur seperti magnet yang mampu memerangkap atau menarik kotoran pada gigi. Secara teorinya, semua kekotoran yang terlekat pada serbuk arang tadi akan dikeluarkan apabila anda selesai memberus gigi dan berkumur-kumur. Pengamal perubatan, rata-ratanya mempercayai bahawa serbuk arang cuma membersihkan gigi dan tidak dapat memutihkan gigi. Ini bercanggahan dengan apa yang ditular oleh peniaga dan ikon selebriti di media sosial.

Malah terdapat satu kajian yang dilakukan oleh pelajar jurusan pergigian di Universiti Creigton Amerika Syarikat, yang mendapati bahawa arang mempunyai sifat menghakis atau ‘abrasive’, justeru jika bahan ini digunakan dalam jangka masa yang panjang akan menyebabkan lapisan paling luar enamal gigi akan menipis sehingga mendedahkan lapisan kedua iaitu dentin. Hal ini akan menyebabkan berlakunya gigi sensitif. Anda akan merasa sangat ngilu kerana liang-liang tubul yang terdapat dalam dentin telah terbuka.

Medical Education Chart of Biology for Tooth Anatomy Diagram. Vector illustration

Maka adalah disarankan untuk tidak lagi menggunakan serbuk arang gigi untuk mendapatkan gigi yang putih. Sekali lagi kami di Klinik Pergigian Nur Ain menegaskan bahawanya serbuk arang tidak dapat memutihkan gigi.

Nak kami tulis mengenai apa?

Emailkan idea/pertanyaan anda kepada kami

More To Explore

Blog

JENIS-JENIS PENDAKAP GIGI (BRACES)

1. TRADISIONAL / BESI Pendakap gigi (braces) jenis ini adalah yang paling popular dan biasanya apa yang kita bayangkan apabila kita mendengar perkataan braces atau

Blog

HUKUM RAWATAN PERGIGIAN DALAM BULAN PUASA

Rawatan pergigian rutin seperti scaling, rawatan tampalan dan cabutan sepatutnya tidak membatalkan puasa. Terdapat pelbagai garis panduan dalam Islam yang ditetapkan dengan tujuan untuk memudahkan

Hubungi kami

Untuk sebarang pertanyaan

Copyright © 2019 Klinik Pergigian Nur Ain