Ape Yang Perlu Ibu Bapa Lakukan Jika Gigi Susu Rosak.

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tahukah anda penjagaan gigi bayi dan kanak-kanak perlu dilakukan sebelum gigi pertama tumbuh. Gigi susu pertama biasanya akan tumbuh pada usia bayi seawal 6 bulan sehingga 8 bulan. Gigi ini biasanya akan mula tumbuh pada bahagian depan dan diikuti pada bahagian yang lain. Jumlah akhir gigi susu yang akan tumbuh adalah sebanyak 10 batang gigi atas dan 10 batang bawah.

Seperti yang sedia maklum, kerosakan gigi adalah berpunca daripada plak yang mengandungi kuman hasil daripada sisi makanan. Bakteria ini akan bertindak balas dengan menyerang enamel atau lapisan paling luar pada gigi, sebelum merebak ke lapisan kedua dan ketiga di mana lapisan ketiga ini dipanggil pulpa yang mengandungi urat saraf dan saluran darah gigi. Pada awal kerosakan gigi kanak-kanak mungkin tidak mengalami kesakitan namun jika jangkitan ini menyerang pulpa gigi, kanak-kanak akan merasa sakit gigi yang amat sangat terutama pada waktu malam. Jangkitan bakteria ini boleh terbentuk sehingga ke hujung akar gigi dan menyebabkan berlakunya bisul pada gusi dan juga boleh menyebabkan radang/bengkak muka.

Tanda- tanda kerosakan gigi:
– Terdapat tompokan- tompokan putih atau hitam di permukaan gigi.
– lubang yang ketara
– Makanan mudah melekat di celah gigi

Jika tanda-tanda awal ini berlaku ibu bapa seharusnya membawa anak berjumpa doktor gigi secepat mungkin.

Kebiasaannya, kerosakan yang berlaku pada gigi susu kanak-kanak adalah berpunca daripada sisa makanan dan cairan minuman yang mengandungi gula. Cairan seperti susu formula dan air yang mengandungi gula tersembunyi boleh membantu pembiakan bakteria di dalam mulut kanak-kanak. Sekiranya anak anda mempunyai tabiat menghisap botol sepanjang hari, pastikan botol tersebut tidak diisi dengan air yang mengandungi gula, sebaliknya cuba anda gantikan dengan air kosong. Jika anak sudah meningkat umur 4 tahun boleh memberi susu menggunakan cawan. Hal ini dapat mengurangkan tahap gula yang berada di dalam mulut anak anda dan mencegah pembiakan bateria yang merosakan gigi.

Anatara langkah lain yang boleh ibu bapa ambil perhatian ialah dengan menghadkan pengambilan makanan ringan yang mengandungi gula berlebihan oleh anak anda. Cuba hadkan mungkin pengambilan makanan ringgan ini cuma boleh diambil pada hujung minggu sahaja atau pada waktu-waktu tertentu.

Selain itu, pastikan anda memberus gigi anak anda pada setiap hari dengan menggunakan ubat gigi berflorida. Dengan cara ini, kita dapat melindungi gigi anak anda daripada serangan bakteri yang merosakan gigi.

Akhir sekali pastikan anda membawa anak anda ke klinik pergigian yang berhampiran bagi tujuan pemeriksaan gigi mereka. Biasakan mereka dengan perkara ini supaya mereka tidak berasa takut atau fobia dengan klinik pergigian. Dengan cara ini juga kita dapat memberi kesedaran dan dorongan kepada anak anda untuk menjaga gigi mereka. Dengan pemeriksaan yang kerap juga dapat membantu untuk mengsan jika ada berlaku sebarang kerosakan awal pada gigi, maka rawatan awal dapat dilakukan bagi menyelamatkan gigi anak anda. Sebagusnya anda boleh membawa anak anda ke klinik gigi bagi tujuan pemeriksaan seawal gigi pertama mereka tumbuh, dan selewatnya pada usia mereka 1 tahun.

Mencegah itu kan lebih baik daripada merawat. Maka rajin kan diri anda untuk membawa anak anda ke klinik gigi brhampiran untuk tujuan pemeriksaan gigi.

Nak kami tulis mengenai apa?

Emailkan idea/pertanyaan anda kepada kami

More To Explore

Blog

JENIS-JENIS PENDAKAP GIGI (BRACES)

1. TRADISIONAL / BESI Pendakap gigi (braces) jenis ini adalah yang paling popular dan biasanya apa yang kita bayangkan apabila kita mendengar perkataan braces atau

Blog

HUKUM RAWATAN PERGIGIAN DALAM BULAN PUASA

Rawatan pergigian rutin seperti scaling, rawatan tampalan dan cabutan sepatutnya tidak membatalkan puasa. Terdapat pelbagai garis panduan dalam Islam yang ditetapkan dengan tujuan untuk memudahkan

Hubungi kami

Untuk sebarang pertanyaan

Copyright © 2019 Klinik Pergigian Nur Ain