Veneer tiruan

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Veneer pergigian merupakan salah satu rawatan kosmetik atau rawatan seramik kepada beberapa masalah pergigian yang kini mendapat perhatian orang ramai. Ianya merupakan rawatan gigi di mana dapat membantu memperbaiki lapisan gigi serta membantu mencantikkan rupa gigi, contohnya dari segi bentuk gigi serta kekuatan ketahanan enamel gigi. Oleh itu, ramai yang telah memilih jalan yang mudah untuk kelihatan lebih cantik dengan memilih rawatan veneer tiruan tanpa memikirkan kesan buruk yang bakal di alami mereka.

Rawatan pemakaian veneer tiruan kini berleluasa di media social seperti Instagram dan Facebook. Pemasaran ini dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Pemakaian veneer tiruan ini boleh menyebabkan berlakunya kesan infeksi kepada gusi dan gigi. Ini kerana keadaan gigi yang mempunyai caries atau infeksi tidak diambil peduli oleh si pemberi rawatan atau pemasang veneer tiruan sebelum mengenakan veneer di gigi pengguna. Sebarang infeksi pada gigi amatlah memerlukan rawatan yang teliti seperti rawatan akar bagi mengelakkan infeksi menjadi lebih teruk. Osteomyelitis atau di panggil infeksi pada tulang serta ‘ludwig angina’ iaitu bengkak sehingga tidak boleh bernafas yang boleh membawa ke arah kematian merupakan antara kesan-kesan jangkitan yang telah menjadi teruk.

Original pemakaian Veneer

Veneer tiruan selalunya mempunyai lapisan yang agak tebal, dan ianya menyebabkan berlakunya pengumpulan sisa makanan yang mudah dan menjadi plaque. Ini membuatkan seseorang itu akan menghadapi masalah tulang gigi mengecut dan mulut yang berbau. Selain itu, veneer tiruan ini juga menyebabkan seseorang itu meempunyai gigitan yang tidak sama rata dan ini menyukarkan si pengguna tidak dapat menutup rapat gigi dan mengalami kunyahan gigi yang tidak normal. Rahang mereka juga akan mula menimbulkan rasa sakit dan secara tidak langsung akan mengakibatkan berlakunya lock jaw.

Veneer tiruan yang di dapatkan di butik2 or orang2 yg tak bertauliah. Nampak lebih tebal dari yg orginal

Hah, banyakkan risiko veneer tiruan ini kan ? Rawatan veneer ini hanya sah dilakukan oleh para doktor pergigian yang bertauliah. Tepuk dada, dan fikirkanlah baik dan buruk memakai veneer tiruan. Inginkan senyuman menawan ? Dapatkanlah rawatan tersebut di klinik pergigian yang sah, dan kesihatan anda juga terjaga.

Nak kami tulis mengenai apa?

Emailkan idea/pertanyaan anda kepada kami

More To Explore

Blog

JENIS-JENIS PENDAKAP GIGI (BRACES)

1. TRADISIONAL / BESI Pendakap gigi (braces) jenis ini adalah yang paling popular dan biasanya apa yang kita bayangkan apabila kita mendengar perkataan braces atau

Blog

HUKUM RAWATAN PERGIGIAN DALAM BULAN PUASA

Rawatan pergigian rutin seperti scaling, rawatan tampalan dan cabutan sepatutnya tidak membatalkan puasa. Terdapat pelbagai garis panduan dalam Islam yang ditetapkan dengan tujuan untuk memudahkan

Hubungi kami

Untuk sebarang pertanyaan

Copyright © 2019 Klinik Pergigian Nur Ain