Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Getah berwarna-warni yang dipakai oleh pengguna bracess di kenali sebagai power chain. Ianya merupakan sejenis getah berantai yang berwarni-warni, digunakan secara berantai untuk rawatan bagi braces. Getah ini digunakan oleh doktor utk rawatan braces bagi kes2 yg tertentu sahaja. Ramai yang ingin mengenakan rawatan braces pada gigi mereka hanya kerana inginkan warna getah yang berwarna-warni itu. Namun ia bukan la sesuatu yang suka2 boleh dipakai mengikut kehendak pesakit.

Penggunaan power chain ini sebenarnya satu proses yang amat sakit bagi pengguna pendakap gigi. Ini kerana ketegangan getah yang sangat ketat ketika menarik gigi antara satu sama lain memberi kesan kepada pengguna, dan membuatkan pengguna pendakap gigi tidak dapat mengunyah makanan dengan sempurna akibat rasa sakit itu. Mereka disarankan untuk mengambil atau mengawal pemakanan mereka agar mereka tidak rasa sakit, makanan itu perlulah lembut dan tidak kenyal dan keras. Majoritinya akan memilih bubur hancur sebagai menu harian mereka selagi kesakitan itu tidak reda. Boleh kurus waktu guna power chain ni….

Selalunya, apabila sudah mengenakan power chain pada gigi, sisa makanan yang dikunyah akan mudah terlekat pada power chain. Pengumpulan sisa makanan ini yang menyebabkan berlakunya pembentukkan plaque pada gigi dan mambuatkan seseorang itu mempunyai masalah mulut berbau serta gusi bengka. Oleh itu penggunaan floss gigi serta oral bracess brush sangat penting untuk pengguna bracess. Kebanyakkan kes power chain tercabut adalah kerana mereka menggigit makanan yang keras seperti tulang ayam.
Kadang kala penampilan power chain yang berwarna-warni ini sangat menarik perhatian orang ramai. Ada yang sanggup mengenakan bracess tiruan hanya ingin tampil cantik. Risiko bracess tiruan sangat-sangat berbahaya dan akan memberi 1001 masalah kepada gigi. Anda semua perlu tahu, braces merupakan rawatan tapi bukan satu fesyen untuk anda tampil cantik. Power chain itu diletakkan bergantung pada bentuk gigi. Bukannya dipasang secara senang-lenang seperti yang di war-warkan oleh penjual di media social itu.

Fikir-fikirkanlah sikit kesihatan diri, silap-silap tercabut gigi. Jika rawatan braces dan penggunaan power chain dipasang dengan kaedah yang betul oleh doktor, sudan tentu gigi susunan gigi anda akan tersusun dengan cantik.


Nak kami tulis mengenai apa?

Emailkan idea/pertanyaan anda kepada kami

More To Explore

Blog

JENIS-JENIS PENDAKAP GIGI (BRACES)

1. TRADISIONAL / BESI Pendakap gigi (braces) jenis ini adalah yang paling popular dan biasanya apa yang kita bayangkan apabila kita mendengar perkataan braces atau

Blog

HUKUM RAWATAN PERGIGIAN DALAM BULAN PUASA

Rawatan pergigian rutin seperti scaling, rawatan tampalan dan cabutan sepatutnya tidak membatalkan puasa. Terdapat pelbagai garis panduan dalam Islam yang ditetapkan dengan tujuan untuk memudahkan

Hubungi kami

Untuk sebarang pertanyaan

Copyright © 2019 Klinik Pergigian Nur Ain