Apa yang anda tahu mengenai Rawatan Akar Gigi ?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Rawatan akar gigi merupakan satu rawatan yang dapat membantu menyelamatkan gigi yang telah di jangkiti kuman atau rosak teruk. Ianya juga dapat membantu mengekalkan gigi yang berada di dalam rahang kekal dalam kedudukannya. Prosedur rawatan ini di mulai dengan mematikan saraf gigi dan di ikuti dengan membersihkan gigi dan di tampal dengan kemas. Rawatan ini mengambil masa yang agak lama bagi membaiki gigi pesakit dengan teliti. Jangka masa rawatan ini boleh bertahan sehingga 10 tahun, tetapi kadang kala gigi-gigi yang menerima rawatan akar sangatlah memerlukan ulangan rawatan akar semula atau pembedahan apeks dan ada juga yang perlu juga di cabut.

Antara ciri-ciri keadaan gigi yang memerlukan rawatan akar gigi adalah gigi yang telah mati atau di gelar ‘non-vital’. Gigi yang rosak teruk atau mempunyai size tampalan pada gigi yang amat besar juga sangatlah memerlukan rawatan ini. Rasa-rasa nak selamatkan gigi..lebih baik buat rawatan ini sebelum rongak..

Jika rawatan akar ini tidak di lakukan bagi yang mengalami situasi gigi yang telah di beritahu di atas, kesakitan pada gigi akan bertambah menjadi semakin teruk dan ini akan mendatangkan ketidakselesaan pada gigi anda. Keadaan lain yang lebih serius juga seperti nanah yang berkumpul pada gigi akan timbul dan ini akan memudaratkan diri si pesakit. Jika tidak dapat diselamatkan, gigi anda akan di cabut dan boleh di ganti dengan penggunaan gigi palsu.

Disamping itu, penjagaan gigi selepas menjalani rawatan akar gigi amatlah penting. Penjagaannya sangatlah mudah seperti penjagaan gigi harian biasa. Rutin memberus gigi 2 kali sehari, kurangkan pengambilan minuman yang sejuk serta makanan yang manis-manis terutamanya pada waktu malam. Pemeriksaan berkala pada setiap 6 bulan sekali hendaklah dilakukan bagi memastikan keesihatan akar gigi terjamin. Ini kerana, rawatan ini bergantung kepada ketahanan gigi seseorang itu. Kadang kala ada yang giginya mudah rapuh, sakit dating kembali dan ada yang semestinya perlu untuk mencabut giginya kerana tidak boleh di selamatkan lagi.

Nak kami tulis mengenai apa?

Emailkan idea/pertanyaan anda kepada kami

More To Explore

Blog

JENIS-JENIS PENDAKAP GIGI (BRACES)

1. TRADISIONAL / BESI Pendakap gigi (braces) jenis ini adalah yang paling popular dan biasanya apa yang kita bayangkan apabila kita mendengar perkataan braces atau

Blog

HUKUM RAWATAN PERGIGIAN DALAM BULAN PUASA

Rawatan pergigian rutin seperti scaling, rawatan tampalan dan cabutan sepatutnya tidak membatalkan puasa. Terdapat pelbagai garis panduan dalam Islam yang ditetapkan dengan tujuan untuk memudahkan

Hubungi kami

Untuk sebarang pertanyaan

Copyright © 2019 Klinik Pergigian Nur Ain