Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tahukah anda bahawa scaling gigi ini merupakan satu rawatan pergigian yang di kenali sebagai kaedah membersihkan atau cuci gigi secara rapi oleh doktor gigi. Rawatan scaling ini adalah bertujuan untuk menanggalkan karang-karang gigi atau kotoran pada gigi yang di sebabkan oleh pemakanan seharian kita, contohnya seperti teh atau kopi dan sebagainya.

Ramai yang tidak tahu akan kewujudan dan pentingnya rawatan cuci gigi ini atau di panggil scaling. Antara keadaan gigi yang memerlukan rawatan scalling ini adalah seperti pengumpulan karang gigi yang banyak di celahan gigi. Karang gigi merupakan punca ramai orang mempunyai masalah mulut berbau busuk serta menghadapi radang pada gusi. Radang pada gusi dapat dikenal pasti melalui perubahan warna gusi yang bertukar menjadi kemerahan serta membengkak dan berdarah walau di sentuh dengan ringan. Kadang kala, akibat daripada karang gigi yang berkumpul terlampau banyak boleh menyebabkan tulang gigi akan terbenam serta menyebabkan gigi akan mula bergoyang dan mudah tercabut. Di sebabkan itu, penjagaan gigi amatlah penting dan jangan tunggu sampai karang gigi dah terlampau banyak sampai boleh di tegur orang baru nak pergi scaling ye…

Kebaikkan scaling gigi ini sangatlah seronok jika kita telah lakukannya, gigi terasa bersih dan empunya diri akan lebih berkeyakinan dengan penampilan gigi yang bersih. Di sini terdapat pelbagai manfaat dan kebaikan scaling yang patut anda semua tahu dan tersenarai di bawah ini..

Manfaat Scaling :-

Membersihkan sisa makanan yang telah keras.Kadang kala kita merasakan yang mana gigi kita telah bersih dengan kerana rajin memberus gigi dengan teratur. Walhal, terdapat sisa-sisa makanan yang tidak kelihatan meninggalkan bekas di celahan gigi serta sangat sukar untuk di cuci.

Menghalang gigi bertukar warna – Scaling juga boleh membantu dalam memastikan warna gigi tidak bertukar menjadi kekuningan atau keperangan dek kerana pengambilan makanan dan minuman yang pelbagai.

Menghindari radang gusi – Apabila menjalani rawatan scaling, serta merta karang gigi akan tertanggal dan ini boleh mengelakkan daripada gusi menjadi bengkak, merah-merah dan berdarah.

Membersihkan karang gigi – Sisa makanan yang bercampur dengan air liur akan mengeras akan melekat di celahan gigi. Dengan rawatan scaling, karang gigi akan mudah di bersihkan secara menyeluruh tanpa rasa sakit dan gigi anda akan berasa lebih selesa dan bersih.

Nak kami tulis mengenai apa?

Emailkan idea/pertanyaan anda kepada kami

More To Explore

Blog

JENIS-JENIS PENDAKAP GIGI (BRACES)

1. TRADISIONAL / BESI Pendakap gigi (braces) jenis ini adalah yang paling popular dan biasanya apa yang kita bayangkan apabila kita mendengar perkataan braces atau

Blog

HUKUM RAWATAN PERGIGIAN DALAM BULAN PUASA

Rawatan pergigian rutin seperti scaling, rawatan tampalan dan cabutan sepatutnya tidak membatalkan puasa. Terdapat pelbagai garis panduan dalam Islam yang ditetapkan dengan tujuan untuk memudahkan

Hubungi kami

Untuk sebarang pertanyaan

Copyright © 2019 Klinik Pergigian Nur Ain