Pilihan Dan Rawatan Gigi Yang Hilang

Dr. Ain Jaafar

Dr. Ain Jaafar

CEO NURAIN DENTACARE & KLINIK PERGIGIAN NUR AIN

Tahukah anda bahawa gigi yang sudah dicabut itu perlu diganti dengan gigi lain?

Kegagalan berbuat demikian menyebabkan pelbagai implikasi yang boleh memberi kesan kepada ketidakseimbangan pada struktur tulang dan gusi.

Dengan membiarkan kawasan yang lompong tanpa gigi gantian, fungsi mengunyah makanan seseorang akan terganggu. Selain itu, gigi yang tinggal boleh bergerak ke ruangan kosong (mesial shift) dan menyebabkan susunan gigi tidak serata. Selain itu, tulang rahang juga cepat mengecut dan seterusnya menjadikan sokongan gigi berkurangan, kesannya gigi sedia ada menjadi longgar dan mudah tercabut.

Terdapat tiga pilihan rawatan yang boleh anda pertimbangkan:

1. Dentur/gigi palsu (penuh/sebahagian)
2. Bridge/jambatan gigi
3. Implant/tanam gigi

DENTURE / GIGI PALSU

Kelebihan:
Dentur ialah pilihan gigi palsu yang mempunyai kos terendah untuk mengantikan bahagian gigi yang hilang. Pilihan ini juga cuma mengambil masa yang singkat untuk siap biasanya dalam tempoh seminggu hingga empat minggu sahaja.

Kekurangan:
Walaubagaimanapun, kekurangan dentur adalah ianya kurang selesa kerana boleh bergerak semasa anda menguyah makanan dan mempunyai daya kunyah yang kurang berbanding pilihan lain. Ia juga mudah patah sekiranya terjatuh.


BRIDGE

Kelebihan:
Alternatif kedua ialah Bridge. Gigi palsu bridge yang diperbuat daripada porcelain/zirconia akan diletakan pada tempat gigi yang hilang dengan sokongan gigi bersebelahannya (lihat gambar untuk gambaran yang lebih jelas). Maka ia tidak boleh dibuka dan keka.Ianya jauh lebih kuat jika dibandingkan dengan dentur. Doktor akan membentuk gigi bersebelahan dengan kawasan gigi yang hilang bagi membolehkan keduan gigi berkenanan memberi sokongan kepada gigi palsu yang akan dipasang. Dengan menggunakan kaedah ini ia dapat membantu untuk memberi sokongan penuh ketika anda mengunyah makanan.

Kekurangan:
Namun pilihan alternatif ini juga mempunyai kekurangan dimana, gigi tumpang (gigi asli/gigi sebelah) perlu diubah suai. Kosnya lebih tinggi berbanding dentur. Kegagalan proses ini akan menyebabkan korosakan pada gigi asli anda. Makanan yang terselit sukar dibersihkan.

Anda perlu mematuhi segala nasihat doktor mengenai penjagaan dan kaedah pembersihan gigi pada kawasan berkenanaan supaya ia kekal lama.


IMPLANT

Kelebihan:
Alternatif yang terakhir ialah implant atau kebiasaan dipanggil tanam gigi. Implant pergigian merupakan titanium yang di tanam ke dalam tulang rahang anda untuk menggantikan akar gigi yang hilang. Implant juga antara alternatif yang terbaik kerana ianya lebih kukuh dan tidak menjejaskan struktur gigi bersebelahannya seperti kaedah bridge. Selain itu, dengan kaedah ini juga dapat menutup ruangan kosong antara gigi tidak seperti kedah bridge dimana akan menyebabkan makanan yang terselit sukar dibersihan. Anda juga dapat mengunyah seperti biasa kerana kaedah ini akan kekal ditempatnya. Akhir sekali ianya tahan lama dan selesa dengan bantuan penjagaan yang betul.

Kekurangan:
Akan tetapi pilihan ini memakan kos yang sangat tinggi dan lama untuk dihasilkan. Banyak faktor yang diambil kira sebelum implant boleh dipasang seperti umur, sejarah perubatan dan gaya kehidupan seseorang. Jika perlu, pemindahan dan penambahan tulang juga akan dilakukan yang membuka kepada komplikasi dan masalah lain.

Apa pun pilihan yang anda, anda perlulah merujuk dan mendapatkan nasihat daripada doktor gigi yang berhampiran.

You cannot copy content of this page